Mijn Kijk Op Studeren (5 Jaar Na De Afgeronde HKU Opleiding)

Mijn timeline stroomde afgelopen dagen vol met felicitaties! Veel jongeren kregen te horen dat zij geslaagd waren en zij werden daarom verdiend in het zonnetje gezet op social media.

Hierdoor besefte ik me één ding. Het is gewoon alweer vijf jaar geleden dat ik zelf mijn laatste diploma haalde aan de HKU!

Wat vliegt de tijd…

In juni 2014 mocht ik mijn papiertje ophalen na het afronden van de opleiding ‘Kunst & Economie’. Hier specialiseerde ik me in de afstudeerrichting ‘Music Management’.

Vlak na het afstuderen heb ik beweerd dat ik de opleiding altijd zou aanraden. Zelfs in de verslagen die ik tijdens de studie schreef, was ik louter positief (en dat was niet omdat docenten dit moesten beoordelen).

In vijf jaar tijd kan er echter een hoop veranderen. Sta ik nog steeds achter die woorden?

Die positieve kijk op mijn studieperiode zal nooit veranderen. Daarvoor heb ik er een te gekke tijd gehad. Maar of ik het zou aanraden om dezelfde opleiding als ik te volgen? Of uberhaupt te studeren?

Niet per se!

In deze tijd hoef je niet per se meer een studie te volgen.

Laat ik voorop stellen dat de opleiding enorm belangrijk is geweest voor mijn persoonlijke groei! De HKU heeft dan ook een grote bijdrage geleverd aan het feit dat ik nu werkzaam ben in de muziekindustrie.

Daarbij zijn veel mensen die ik daar leerde kennen momenteel nog steeds onderdeel van mijn netwerk. Sterker nog; er zijn hier serieuze vriendschappen ontstaan die zakelijk eveneens waardevol zijn gebleken.

De ontwikkeling van mijn mindset vond ik verreweg het meest waardevol aan mijn studieperiode. Hierdoor ben ik veranderd van een passieve student in een ambitieuze, leergierige professional.

Intussen ben ik vastberaden om te slagen in de muziekwereld en sta ik continu open voor nieuwe kansen. Dit verklaart waarom ik de afgelopen jaren van alles heb aangegrepen om te leren over deze industrie.

Maar waarom vind ik dan toch dat het niet per se nodig is om te studeren?

Als je tijd en geld wil steken in zelfontwikkeling kan het efficiënter. 

De opleiding ‘Kunst & Economie’ duurt vier jaar en kost zo’n €2000 per studiejaar. Zeker nu er geen studiefinanciering beschikbaar is (wat in mijn tijd wel het geval was) is dit een hoop geld.

Weet je zeker dat je in de muziekindustrie actief wil zijn? En denk je ook al te weten in welke richting je het liefst werkzaam bent?

Dan zijn er slimmere manieren om jouw tijd en geld te besteden.

Zoals ik aangaf zijn het ontwikkelen van de juiste mindset en het opbouwen van mijn netwerk het meest waardevol gebleken. Ik had de HKU nodig om dit te beseffen en me op gang te helpen.

Maar als jij al een go-getter bent, kun jij het heft in eigen handen nemen!

Ga (mee)werken met muziekprofessionals. 

Wat ik leerde in de schoolbanken kwam pas echt tot zijn recht toen ik de kennis in praktijk moest brengen.

Om die reden liep ik elk jaar stages en deed ik vrijwilligerswerk om te leren hoe het er in het werkveld ‘echt’ aan toe gaat. Dit was in opdracht van de opleiding, maar je hoeft helemaal niet te studeren om hetzelfde te doen.

Dus wil jij aan de slag in een bepaalde hoek van de muziekwereld?

Zoek de mensen of bedrijven online op die zich hiermee bezig houden. Schrijf een goed verhaal waarom jij van toegevoegde waarde bent. En bied je hulp aan.

Het zal zeker voorkomen dat je geen reactie krijgt of wordt afgewezen, maar de aanhouder wint uiteindelijk. Ergens zul je de juiste snaar raken en zal een partij je de kans geven om mee te draaien.

Vanaf dat moment is het aan jou om je te bewijzen. En als je eenmaal bezig bent zul jij je vanzelf ontwikkelen. Zeker als je de mindset en bereidheid hebt om meer te willen leren.

Je voet tussen de deur krijgen kan lastig zijn en ik had daar de HKU voor nodig omdat ik niet per se een self-starter was. Maar als je dat wel bent, kun je de opleiding skippen en je eigen pad creëren door meteen actie te ondernemen.

Twijfel jij na bovenstaande nog steeds of het beter voor jou is om te studeren? Stuur me gerust een mail en wellicht kan ik een en ander toelichten. Wat de juiste beslissing is, blijft namelijk wel afhankelijk van ieder individu.