Meer Sympathie Door Gedist Te Worden

BEEF! Ik houd ervan. Waarschijnlijk omdat ik ben opgegroeid met rapmuziek en daarom ook veel disstracks gehoord heb. Battles van Spitt met Tim Beumers, Lange Frans en Baas B. Kempi tegen Nino. Negativ die op een gegeven moment beef had met iedereen.

Maar ook disstracks van onbekendere rappers hebben mij destijds behoorlijk vermaakt. TNT tegen INB bijvoorbeeld. Of de Utrechtse rapformatie LSF die de Amsterdammers Lyon & Billy-D en de Rotterdamse IND aanpakte. Heerlijk.

Wat ik hier tof aan vond, was de competitie tussen verschillende partijen. Deze rappers disten elkaar over en weer. Dus mijn sympathie ging vanzelfsprekend naar de rapper die de hardste punchlines had.

Maar beef is alleen leuk als beide partijen elkaar zwart maken.

Wat als jij iemand zou dissen, terwijl diegene niet op jou reageert? Dan kom JIJ onsympathiek over. Zelfs als je goede argumenten hebt. Daarbij maak jij gratis reclame voor de andere partij.

Neem bijvoorbeeld Wakker Dier. De stichting doet goede dingen, maar door dit spotje over Aldi vind ik ze toch een stuk minder sympathiek.
Toen ik de clip voor het eerst voorbij zag komen bekroop me het gevoel dat dit niet zo hard hoefde. Vooral omdat Aldi het ook niet zo hard speelde. Zie je wat ik hier dacht?

Ik bagatelliseerde het probleem van Aldi die plofkippen verkoopt. Sterker nog, ik kreeg stiekem meer sympathie voor Aldi. Juist omdat zij het niet zo hard spelen… En ik was niet de enige.

“Morgen eerst maar eens langs de Aldi, want van al die lekkere kipfiletjes die ik net voorbij zag komen heb ik trek gekregen”, was bijvoorbeeld een tweet. Iemand anders vond het schandalig om de Aldi zo te belasteren. “Dus ik koop morgen een plofkip extra. Bedankt voor de tip!”

De enigen die Wakker Dier door dit spotje supporten, zijn volgens mij mensen die toch al achter de stichting stonden. Terwijl ik ervan overtuigd ben dat Wakker Dier met een subtielere video meer mensen had aangesproken.

Nu is Aldi de underdog in deze eenzijdige strijd en we weten allemaal dat men veel meer sympathie heeft voor de underdog. Ik zou dus bijna zeggen dat je je maar hard moet laten dissen en vervolgens niet terug moet slaan.