Soundcharts – Meten Is Weten

De nieuwe dienst Soundcharts maakt het mogelijk om realtime data op te zoeken van artiesten, songs en albums. Het is tevens mogelijk om een zoekopdracht nadien te volgen om zo op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen.

Via de applicatie van Soundcharts kun je diverse data over internationale artiesten terugvinden. Het platform richt zich daarbij voornamelijk op social performance, posities in de charts, toonaangevende playlists waarin tracks van deze artiest zich bevindt en airplay op de radio.

Social media

Soundcharts heeft per artiest een Fan Heat Map gecreëerd gebaseerd op Facebook fans. Hieruit kan ten eerste worden afgeleid in welke landen de desbetreffende de meeste lokale fans heeft. Er wordt zelfs al berekend hoeveel percentage de fanbase in dat land vertegenwoordigt ten opzichte van het totaal.

Daarnaast houdt Soundcharts de social performance bij van elke artiest. Daarbij wordt er gekeken naar vijf platformen; Facebook, Instagram, Soundcloud, Twitter en YouTube. Omdat deze cijfers op zich niet heel veel betekenis hebben, kun je ze vergelijken met de data van andere artiesten.

Charts

Naast de social media data laat Soundcharts ook zien in welke charts de desbetreffende artiest staat. In het overzicht is vervolgens te zien met welke song deze muzikant scoort, in welk land en wat de peak positie was op welke datum. Uiteraard kan er eveneens bekeken worden in welke internationale charts een artiest staat.

Playlists

Het platform houdt ook bij in welke toonaangevende playlists een bepaalde artiest staat en met welke track(s) en video(’s). Soundcharts lijkt hierbij alleen te kijken naar afspeellijsten van Spotify en playlists van YouTube.

Om het gemakkelijk te maken, kun je de resultaten zelfs sorteren op titel van de track, naam van de playlist, eigenaar/samensteller van de afspeellijst, aantal subscribers per lijst en datum waarop de song van de desbetreffende artiest is toegevoegd aan een playlist.

Airplay

Tenslotte maakt Soundcharts het mogelijk om te bekijken op welke top radiostations een artiest is gedraaid met een bepaalde track. Daarbij is zelfs te zien hoe vaak een track is afgespeeld en wanneer de track voor de eerste en laatste keer airplay genoot per radiostation. Wie geïnteresseerd is in de airplay van een track per land, kan ook bij dit platform terecht.