Voorkom een Verlies van $170 Miljoen zoals Noah Kagan [Boekreview]

Ik schreef al eerder blogposts over boeken van Gary Vaynerchuk, Guy Kawasaki en Tim Ferriss. De laatste jaren zit ik namelijk in een vibe dat ik inspiratie krijg van Amerikaanse ondernemers die het groots proberen aan te pakken.

Het is echter wel een gegeven (en logisch) dat deze mensen hun inzichten delen vanuit hun eigen successen. Maar we weten ook dat mensen kunnen leren van fouten van anderen.

De Amerikaanse zakenman Noah Kagan is wel een persoon die openlijk over zijn gemiste kansen praat. Deze ondernemer behoorde bijvoorbeeld ooit bij de eerste 30 medewerkers van Facebook en had nu dus stinkend rijk kunnen zijn. Die kans is hem helaas niet gegund en daar heeft hij ook een boek over geschreven.

In zijn boek ‘How I Lost 170 Million Dollars’ neemt Noah Kagan de lezer mee op een opmerkelijke reis door zijn ondernemerschap en dus het verlies van een aanzienlijk fortuin. Hoewel het boek is geschreven met het oog op zakelijke ondernemers zijn er waardevolle lessen die ook toepasbaar zijn op mensen in de creatieve industrie.

Hieronder deel ik de inzichten die ik zelf heb opgedaan en relevant zijn voor zowel artiesten als mensen die muzikanten helpen.

1. Financieel bewustzijn is belangrijk

Een van de cruciale lessen die artiesten uit het boek kunnen halen is het belang van financieel bewustzijn. Noah Kagan beschrijft hoe hij een groot deel van zijn fortuin verloor door slechte investeringen en uitgaven die niet in lijn waren met zijn werkelijke inkomsten.

Het is daarom essentieel voor muzikanten om bewust te zijn van hun financiën. Stel een budget op om te voorkomen dat je in moeilijke situaties terecht komt op het gebied van geld.

2. Managen van risico’s

Noah’s verhaal onderstreept vooral het belang van risicobeheer. Veel artiest zijn creatief, maar daardoor soms ook erg impulsief. Om die reden kan het verleidelijk zijn om grote risico’s te nemen in de hoop op grote beloningen.

Het is echter essentieel om een gebalanceerde aanpak te hanteren en hier constant op te sturen. Een zorgvuldige afweging van kansen en risico’s voorkomt dat je jezelf in financiële problemen brengt door beslissingen die niet goed doordacht zijn.

3. Meerdere bronnen van inkomsten

Een belangrijke les voor ondernemers, en dus ook artiesten, is de noodzaak van het diversifiëren van de inkomstenbronnen. Noah Kagan verloor het grootste deel van zijn fortuin toen één van zijn bedrijven instortte. Dit benadrukt het belang van het hebben van meerdere geldstromen, zodat je niet afhankelijk bent van één enkele bron van inkomsten.

Als artiest is dit eigenlijk al iets wat speelt als je carrière al een beetje loopt. Dat je geld kunt verdienen door middel van optredens, inkomsten uit streaming, en auteursrechten en mechanische rechten is algemeen bekend. Daarnaast klussen veel muzikanten bij door les te geven.

4. De kracht van netwerken

Deze tip komt in elk boek wel terug en ook Noah Kagan benadrukt herhaaldelijk het belang van netwerken. Het opbouwen van waardevolle relaties met anderen kan deuren openen en nieuwe kansen bieden. Voor artiesten en muzikanten kan netwerken resulteren in samenwerkingen, optredens en promotiemogelijkheden die anders misschien niet beschikbaar zouden zijn.

5. Doorzettingsvermogen en veerkracht

Niemand vindt een verlies van 170 miljoen dollar fijn, maar Noah Kagan leerde waardevolle lessen uit zijn ervaring. Voor de meeste artiesten en muzikanten komen er ongetwijfeld ook uitdagingen op hun pad. Veel afwijzingen krijgen is in de muziekindustrie helaas heel normaal. Het is daarom cruciaal om veerkrachtig te zijn en door te zetten, zelfs als het niet altijd makkelijk is. Succes komt vaak voort uit het vermogen om te leren van tegenslagen en door te gaan.


Ik was sowieso al jaren fan van Noah Kagan en met ‘How I Lost 170 Million Dollars’ heeft hij de lessen die hij sowieso altijd al deelt online op een toffe manier gebundeld. En ik geloof er zeker in dat artiesten deze lessen ter harte kunnen nemen om hun carrière op te bouwen en tegelijkertijd hun passie voor muziek in evenwicht kunnen brengen met zakelijk succes.

Wil je dat ik meer inzichten deel die ik haal uit boeken of podcasts? Of heb jij door bovenstaande zelf inspiratie opgedaan om jouw productiviteit een boost te geven? Ik hoor het graag in een reactie hieronder of via de mail.