De Beste Manier Om Met (Negatieve) Feedback Om Te Gaan

“Wie denk je wel niet wie je bent”, schreeuwde een zanger nadat ik vertelde dat ik zijn muziek niet goed genoeg vond. “Jouw mening boeit mij toch niet en ik kom er ook wel op eigen kracht!”

Dit soort reacties zijn niet nieuw, omdat ik de laatste tijd steeds vaker in de positie zit dat ik feedback geef aan muzikanten. Of dat nou als jurylid bij Kunstbende is, omdat ik in het demopanel van Muzikantendag plaats neem of vanwege het feit dat mijn inbox vol ingezonden demo’s zit.

Helaas is niet alles even goed en vind ik het wel zo eerlijk om dat dan aan te geven en terug te koppelen wat ik graag anders zou horen. Op die manier kunnen muzikanten dit meenemen en eventueel aanpassen als ze zich in deze feedback kunnen vinden.

Natuurlijk is het niet prettig om te horen dat de muziek waar jij zo hard aan gewerkt hebt niet in de smaak valt. Maar het kan wel lonen om naar deze feedback te luisteren in plaats van in de verdediging te schieten. Waarom?

De feedback van professionals is bedoeld om je te helpen.

Hoewel smaken uiteraard verschillen, is de kritiek van mensen uit het werkveld wel ergens op gebaseerd. Diegene zit namelijk midden in de muziekwereld en weet precies wat er wel werkt en niet werkt.

Probeer aandachtig te luisteren naar wat er gezegd wordt en blijf vooral vragen stellen. Waarom is het niet goed genoeg? Wat wil deze persoon wel horen? En waarom is datgene wel goed?

Dit kan vervelend overkomen, maar het toont juist aan dat je bereid bent om te leren en jezelf te verbeteren. Daarbij geeft het aan dat je waarde hecht aan de feedback van de persoon die tegenover je zit.

Zelf vind ik het ook prettig als muzikanten mij na zo’n terugkoppeling op de hoogte houden van waar ze mee bezig zijn. Het zorgt voor betrokkenheid en geeft me het gevoel dat ik onderdeel ben van de muzikale reis. Zeker als mijn feedback aantoonbaar is opgepikt.

Gooi je eigen glazen dus niet in door een criticus aan te vallen. Probeer te luisteren, kijk of je iets kunt met de feedback en laat zien dat je bereid bent om jezelf te blijven ontwikkelen als muzikant.


Maak jij muziek en sta je open voor eerlijke feedback? Voel je dan vrij om je demo’s met mij te delen door een bericht hieronder te plaatsen of stuur je muziek via de mail.