Wat Als Je Niet Weet Wat Je Later Wil Doen Of Worden?

Het nieuwe jaar nadert en daarom heb ik de laatste tijd veel gesprekken gevoerd over goede voornemens. Wat zijn je doelen in 2019? Wat wil je bereikt hebben? Waarom vind je dit belangrijk?

Hoe meer ik het hierover heb met anderen, des te vaker ik merk dat men eigenlijk niet weet wat ze later willen worden of doen. Zowel op de korte termijn als op de lange termijn niet.

En dat is helemaal niet erg.

Natuurlijk is het makkelijker als je wel weet in welke richting je op wil gaan. Dit helpt je namelijk om gericht beslissingen te nemen die je dichter bij de eindbestemming brengen en zorgt dat je eventueel zelf kunt (bij)sturen als je de focus verliest.

Maar wat als je deze richting nog niet gevonden hebt? Hoe kom je er dan achter wat je later wil doen of worden?

Als je niet weet wat je het liefste doet moet je zoveel mogelijk dingen uitproberen.

Zie het net als eten. Je weet pas wat je lekker vindt als je genoeg verschillende dingen geproefd hebt. En door zoveel mogelijk te proeven, weet je ook wat je liever niet eet.

Op deze manier heb ik de afgelopen jaren mijn eigen carrière in de muziekwereld benaderd. Verschillende aspecten van de muziekindustrie meekrijgen en ervaren waar ik voldoening uit haal.

Zo heb ik als vrijwilliger gewerkt bij verschillende festivals en muziekevenementen.

Ben ik als copywriter en social media manager bij platenlabels aan de slag gegaan om releases onder de aandacht te brengen.

Maar ook heb ik bij stichtingen gewerkt die jongeren proberen te inspireren via muziekeducatie en eigen events.

En laten we natuurlijk niet vergeten dat dit allemaal begon met het zelf maken en uitbrengen van tracks.

Door al deze ervaringen weet ik dat het bijvoorbeeld niet zie zitten om later eigen evenementen te organiseren. Het is veel werk en ik haal daar simpelweg niet genoeg voldoening uit.

Met muzikanten werken, zowel songwriters/producers als uitvoerende artiesten, en hen helpen met het promoten van hun releases en eigen events vind ik daarentegen wel heel leuk.

Hetzelfde geldt voor het meedenken met en feedback geven op het proces van de totstandkoming van songs. Ik haal er veel voldoening uit om hier mee bezig te zijn. Zeker als je later ziet dat de beoogde doelgroep het ook te gek vindt, zoals bij ‘Landen Op Ibiza’ van Girlys Blog.

Dit zijn allemaal zaken waar ik achter ben gekomen door zoveel mogelijk verschillende dingen te doen. En diverse aspecten van de muziekindustrie te ontdekken.

Om die reden kan ik je aanraden om jouw carriere ook op deze wijze aan te vliegen.

En wat als de banen niet voor het oprapen liggen?

Probeer dan zoveel mogelijk stages te lopen tijdens je studententijd. Of bied jezelf aan als vrijwilliger bij organisaties die je interessant lijken en waarvan je denkt dat je daar veel kunt leren.

Onthoud dat ergens terecht komen waar je het niet naar je zin hebt helemaal niet erg is. Weten wat je later niet wil is namelijk ook een hoop waard. En vanaf dat punt kun je weer verder uitzoeken welke zaken je wél voldoening geven.