Minder Likes Op Instagram? Zo Ga Je Daarmee Om

Wel of niet posten op Instagram? Want gaat deze foto of video wel genoeg likes krijgen? Instagram wil dit tackelen en blijkt te testen met het verbergen van het aantal likes per post.

Waarom doet het platform van Mark Zuckerberg dit?

Met deze move hoopt Instagram de drempel om content te plaatsen te verlagen voor gebruikers. Het aantal likes dat een bericht krijgt, en dus zichtbaar is voor anderen, speelt voor veel mensen toch mee. Om die reden worden posts soms juist niet online gegooid.

Dit soort discussies voer ik zelf ook vaak met artiesten. Vooral jonge muzikanten vinden het belangrijk dat hun foto of video er smooth uitziet, omdat ze zoveel mogelijk likes willen behalen. Dit oogt natuurlijk tof en voelt als waardering!

Het speelt eveneens een rol dat artiesten zichzelf vergelijken met ‘concurrenten’ in de scene. “Als hij een bepaald aantal likes pakt, kan ik niet iets plaatsen waarvan ik zeker weet dat die post dat niet gaat scoren”, heb ik een DJ weleens horen zeggen.

Deze sociale druk snap ik ergens wel, maar is in mijn ogen totaal onnodig. Het liefst zou ik zien dat we ons namelijk totaal niet druk maken om wat anderen vinden.

Betekent dit dat je helemaal niet moet luisteren naar wat een ander te zeggen heeft?

Natuurlijk wel! Voor feedback moet je altijd openstaan, want wellicht leer je er weer iets van. Misschien kun je iets de volgende keer wel anders aanpakken en verbeteren.

Maar laat jezelf niet tegenhouden om te doen wat jij wil doen.

Alleen maar omdat anderen het niets vinden. Of nog erger, omdat je bang bent dat anderen het niets vinden!

Kun jij aan jezelf verantwoorden waarom je bepaalde stappen hebt gezet? Dan zouden negatieve meningen van anderen je niet mogen raken, want jij staat achter jouw keuzes.

En als jij iets interessants te melden hebt en dit op social media wil delen? Dan moet het je niets uitmaken hoeveel likes of comments deze post krijgt. Het is jouw boodschap!

Toen ik nog rapmuziek maakte, zeiden sommige klasgenoten op de middelbare school dat ik beter kon stoppen. Rappen zou me toch niets opleveren.

Uiteindelijk ben ik geen succesvolle rapper geworden.

Maar doordat ik destijds wél ben doorgegaan en me niets aantrok van hun mening, ben ik werkzaam in de muziekwereld. Nu help ik artiesten met hun carrière en het waarmaken van hun muzikale dromen.

Stel je voor dat ik was gezwicht… Dan zag mijn leven er misschien heel anders uit. Dan had ik niet van mijn passie voor muziek mijn werk kunnen maken.

Daarom wil ik iedereen op het hart drukken om je niet te veel druk te maken om anderen. Luister wel wat iemand anders zegt, maar plaats het in context en vat bepaalde feedback niet persoonlijk op. Blijf je eigen ding doen als het goed voelt!

Heb jij je weleens laten tegenhouden om iets te doen vanwege reacties van anderen? Of twijfel jij momenteel om een volgende stap te zetten, omdat je bang bent voor negatieve feedback? Laat het weten via de mail en wellicht kan ik jou hiermee helpen.