Coronavirus – Wat Zijn De Gevolgen Voor De Muziekindustrie?

De uitbraak van het Coronavirus (COVID-19-virus) houdt de hele wereld in zijn greep! Helaas heeft deze epidemie ook een behoorlijke impact op de muziekindustrie.

Vooral grootschalige evenementen hebben het zwaar te verduren en worden hard geraakt door het Coronavirus. En daarmee worden artiesten zelf ook getroffen.

Het feit dat een festival als Ultra Miami bijvoorbeeld ‘uitgesteld’ wordt, zorgt natuurlijk dat de DJ’s die er zouden draaien geen podium hebben om zichzelf in de kijker te spelen. Daarbij lopen ze uiteraard ook nog eens inkomsten mis.

Afgelopen periode hebben diverse artiesten zelf helaas ook aangekondigd dat ze hun eigen shows moeten afgelasten vanwege het Coronavirus.

Zo komt Avril Lavigne niet meer naar Milaan en Parijs, cancelde K-Pop groep BTS meerdere shows in Zuid-Korea, en zegt de Britse rapper Stormzy het Aziatische gedeelte van zijn tournee af.

Justin Bieber laat zijn concertreeks vooralsnog wel doorgaan, maar doet in plaats van stadions de komende tijd kleinere venues aan. Door het virus krijgt de zanger zo’n grote Nissan Stadium (capaciteit 69.000) nu eenmaal niet gevuld.

Dit zijn slechts een aantal voorbeelden, maar over de hele linie voelen mensen in de muziekwereld de impact van Coronavirus.

Tegelijkertijd leert het ons wel dat het als artiest belangrijk is om meerdere verdienmodellen te hebben. Als je alleen afhankelijk bent van inkomsten uit live-optredens ben je nu namelijk heel kwetsbaar.

Maar welke andere manieren van inkomsten genereren zijn er verder voor artiesten?

Denk bijvoorbeeld aan (het boosten van) muziek op streamingdiensten, betaald krijgen door het aanbieden van exclusieve content aan de fanbase of het aangaan van partnerships met merken in ruil voor geld.

Door slim gebruik te maken van het internet zijn er gelukkig genoeg mogelijkheden om geld te verdienen, naast het doen van optredens. Hierdoor zal een epidemie zoals het Coronavirus hopelijk minder impact op jouw carrière hebben.