Mijn Nieuwe Kijk op het Managen van Geld [Boekreview]

Wie jarig is moet trakteren! Om die reden deel ik graag de lessen uit het boek dat mij het afgelopen jaar de meeste inzichten heeft gegeven: ‘Die With Zero’ van Bill Perkins.

Mijn passie voor muziek en het inspireren van (fans van) artiesten de drijvende kracht is achter mijn werkzaamheden. Ik vind het echter ook essentieel om na te denken over financiële planning en levensdoelen.

In het boek van Bill Perkins, een succesvolle zakenman en pokerspeler, worden belangrijke tips gedeeld over hoe jij je financiën kan beheren en tegelijkertijd echt kunt genieten van het leven. En hoewel het boek niet specifiek gericht is op muzikanten, zijn er waardevolle lessen die voor elke artiest relevant zijn.

Hieronder deel ik de belangrijkste inzichten die het meeste impact op mij hebben gemaakt.

1. Plan voor de toekomst

Als muzikant ben je waarschijnlijk gewend om in het moment te leven, te genieten van optredens en je passie te volgen. Maar de zakenman herinnert ons eraan dat we tevens moeten nadenken over de lange termijn. Het is belangrijk om financiële doelen te stellen en een plan te hebben om die doelen te bereiken. Dit alles om te voorkomen dat je later met financiële zorgen wordt geconfronteerd.

2. Ervaringen zijn belangrijker dan bezittingen

Bill Perkins benadrukt het belang van het opdoen van ervaringen boven materiële bezittingen. Voor een muziekliefhebber als ik betekent dit dat ik liever geld uitgeef aan het bijwonen van evenementen, reizen voor inspiratie en geld uitgeven aan (het versterken van) persoonlijke relaties dan aan het kopen van dure spullen. Ervaringen verrijken je leven en kunnen tegelijkertijd je creativiteit voeden.

3. Geld is geen middel, maar een middel

Financiële middelen zijn op zichzelf niet het ultieme doel. Geld is een middel om je doelen en dromen te realiseren. Als muzikant wil je wellicht je muziek opnemen, op tournee gaan of je eigen studio opzetten. Geld kan je helpen deze ambities waar te maken, maar het bezitten van een bepaald geldbedrag moet niet het hoofddoel zijn.

4. Denk na over je legacy

Wat wil je achterlaten als je er niet meer bent? Wat is je hogere doel? In ‘Die With Zero’ wordt je aangemoedigd om na te denken over je erfenis. Hierbij gaat het niet alleen om geld, maar vooral om de impact die je hebt gehad op de mensen om je heen. Het is een manier om je (artistieke) legacy te verzekeren.

5. Balans is cruciaal

Het boek benadrukt het belang van een evenwichtige benadering van geld en leven. Als muzikant kan het verleidelijk zijn om je volledig te richten op je muziek, maar het is belangrijk om aandacht te besteden aan je financiële gezondheid en persoonlijke relaties.


Wil je dat ik meer inzichten deel die ik haal uit boeken of podcasts? Of heb jij door bovenstaande zelf inspiratie opgedaan? Ik hoor het graag in een reactie hieronder of via de mail.