Het Belang Van Doelen Stellen

Als manager van een artiest hoor je deze creatieveling te begeleiden op zakelijk vlak. Het is jouw taak om de muzikant te ondersteunen bij het bereiken van zijn/haar doelen.

Maar wat als de artiest andere doelen heeft dan het gooien van hoge ogen in de muziekindustrie?

Tijdens de eerste editie van ADE Beats had ik hier een interessante discussie over met twee heren, waarvan een de manager is van een Rotterdamse rapper.

Deze muziekprofessional claimt dat zijn artiest het erg ver kan schoppen in de rapscene. Het probleem is echter dat hij zich liever bezighoudt met foute zaken op straat.

“Hij moet zich gewoon focussen op het maken van muziek. Lange termijn money boven het snelle geld”, waren zijn mooie woorden. Maar is dit wel zo eenvoudig?

Het is niet zo vanzelfsprekend dat je als Nederlandstalige rapper geld verdient als jij je blijft focussen op muziek. Als een inkomen zo belangrijk is voor hem is het wellicht verstandiger om uit de muziekwereld te blijven.

Natuurlijk had ik het liefst geadviseerd om deze jongeman over te halen om zich te richten op zijn muzikale carrière. Al is het maar om hem op het rechte pad te krijgen.

Maar de rapper moet het zelf wel willen. Daar valt of staat het bij. Je kunt als artiestenmanager nog zulke mooie plannen hebben, maar wat als de muzikant niet meewerkt? Dan houdt het op!

In het Puna-panel over de toekomst van de Nederlandse hiphopscene met o.a. Brahim Fouradi, Gaetan van der Sande en Vincent Patty waren de professionals het er over één ding eens.

“Om het te maken als artiest moet je bereid zijn om superhard te werken.”

Het talent waar de manager van de rapper over spreekt is dus niet voldoende. En het is wel gebleken dat de muzikant liever werkt aan andere zaken dan aan zijn muziek.

Om die reden vraag ik altijd wat het doel van de artiest is voordat we een samenwerking aangaan. Ik, en met mij elke muziekprofessional, wil muzikale ambities zien en bovenal weten waar het avontuur moet eindigen.

Als manager, marketeer of boeker sta je in dienst van de artiest en ondersteun je diegene bij het behalen van zijn/haar doelen. Pas als dit duidelijk is, kan er een route uitgestippeld worden om tot het gewenste resultaat te komen.

Is het doel vaag? En kom je er na het doorvragen nog steeds niet achter waar het avontuur moet eindigen? Of sluiten jouw doelen en die van de artiest niet op elkaar aan? Dan heeft het in mijn ogen geen zin om samen te werken.