Keuzestress Op Het Amsterdam Dance Event

Deze week vindt het Amsterdam Dance Event plaats. Hét Nederlandse muziekevenement met een heleboel conferenties en een heleboel feestjes. Een heleboel!

Voor ieder wat wils dus. Maar zoveel aanbod is niet per se een pluspunt. Want hoe kun je al die losse events nou met elkaar vergelijken? Dat is haast niet te doen.

Als er te veel opties zijn, kan het gebeuren dat je hierdoor helemaal geen keuze kunt maken. Dit fenomeen wordt ook wel ’the paradox of choice’ genoemd.

Voor veel mensen die ik ken, vormt deze keuzestress daadwerkelijk een probleem. Zij slaan ADE dit jaar over, omdat ze niet kunnen beslissen waar ze heen willen gaan. Er zijn te veel events… En vaak zelfs tegelijkertijd.

Toen ik de afgelopen periode aan muziekprofessionals vroeg welke events zij tippen, raakte ik eerlijk gezegd eveneens overweldigd. Help! Iedereen raadde weer andere festiviteiten aan.

Ik heb daarom een lijst opgesteld met conferenties die ik interessant vind en hier direct tickets voor gekocht. Op deze manier dwing ik mezelf stiekem om bij deze keuzes te blijven.

Ook heb ik besloten dat ik niet naar het avondprogramma ga, tenzij ik een uitnodiging heb gekregen. Door dit met mezelf af te spreken, hoef ik er niet meer over na te denken.

Is dit onzinnig? Sommigen vinden van wel. Maar dit soort afspraken met jezelf maken en duidelijke kaders stellen, helpen mij enorm. Het voorkomt namelijk dat ik mijn energie blijf steken in het bedenken waar ik naartoe kan gaan.

En ja, hierdoor mis ik wat events. En ja, hierdoor loop ik misschien wat interessante personen mis. Maar nu kan ik me optimaal focussen op de conferenties en concerten waar ik wel naartoe ga. En ik heb simpelweg geen keuzestress!

Struggle jij vaak met keuzestress? En heb jij goede manieren om hier effectief mee om te gaan? Deel ze dan hieronder in een comment of via de mail.