Meer Dan €500 Per Muziekvideo Verdienen Met Patreon

Hoor jij mensen ook vaak zeggen dat er geen geld te verdienen valt met muziek? Dat je als artiest alleen nog inkomsten haalt uit optredens? Ik wel. Maar dat is helemaal niet waar!

Afgelopen week bereikte Ivana van der Veen, een Nederlandse zangeres die eigenlijk alleen actief is op YouTube, een schitterende mijlpaal. Ze ontvangt nu meer dan €500 per video. Ja! Per. Video.

Dit komt niet door de irritante advertenties op YouTube. Of door sponsorships met brands. En het geld stroomt evenmin binnen door muziekverkopen of streaming. Waar heeft zij deze inkomsten dan aan te danken?

Ivana ontvangt ruim €500 per video omdat ze trouwe fans heeft die haar supporten via Patreon.

Wat is Patreon? Door middel van Patreon kunnen fans hun favoriete creators financieel ondersteunen. En dit gebeurt niet eenmalig zoals bij de bekende crowdfundingplatformen als Kickstarter of Indiegogo. Het verschil is hier dat de zogenoemde Patrons een bepaald bedrag aan de creators schenken per nieuw werk.

In het geval van Ivana betekent het dat 29 Patrons automatisch geld doneren aan de zangeres op het moment dat zij een nieuwe muziekvideo plaatst. En die fans hebben op het moment van schrijven gezamenlijk $549 over voor een nieuwe clip.

Lekker bedrag toch voor het doen wat je leuk vindt? Het kan echter nog beter. De heren van Future Sunsets hebben op Patreon 98 fans die gezamenlijk $1.314 doneren per clip. En zanger Peter Hollens ontvangt $6.582,01 per a capella video met 1267 patrons.

Betalen die mensen nou echt voor video’s die je gratis op YouTube kunt kijken? Gedeeltelijk wel. Maar de artiesten doen natuurlijk ook exclusieve dingen voor deze speciale fans. Hierdoor maken ze het aantrekkelijker om een bedrag te doneren.

Ivana geeft bepaalde Patrons bijvoorbeeld een naamsvermelding in haar video’s. Ook doet ze regelmatig Google Hangouts met fans die een bepaald bedrag doneren. En de persoon die $100 over heeft voor elke nieuwe clip mag twintig minuten Skypen met de zangeres.

Maar besef wel dat al deze mensen geld doneren omdat Ivana in al die jaren een sterke band met ze heeft opgebouwd. Door continu toffe video’s te uploaden. Door haar volgers ALTIJD te bedanken voor hun support. En door ze hiervoor te belonen met content zoals gesigneerde foto’s en exclusieve downloads.

Wat jij hiervan kunt leren? Als jij trouwe fans wil hebben, moet je ze zoveel mogelijk waardevolle content geven. Onderhoud contact, investeer in jullie relatie en bouw op die manier een hechte band met ze op.

Op een gegeven moment gaan ze dit zo waarderen dat ze zich bijna verplicht gaan voelen om iets terug te doen. Hoe meer je ze geeft, des te meer je ervoor terug zult krijgen.