Waarom Het Jouw Schuld Is Dat Niemand Je Aan Werk Helpt

“Ik zoek voor een supercool label in Amsterdam een community manager”, stuurde mijn voormalige hoofddocent deze week via WhatsApp. “Voor drie dagen in de week. Interesse?”

Waarom vroeg hij dit aan mij?

Omdat hij weet wat ik kan.

Maar nog belangrijker: hij weet wat ik wíl!

Hij weet dat ik graag Nederlandse artiesten promoot en dat ik een marketingfunctie bij een label dus zeker interessant zou vinden.

En hier schuilt een belangrijke les in. Want ik ben niet de enige die op zoek is naar een toffe baan. Er zijn tientallen vrienden die hun droombaan najagen. Maar hoe zorg je dat anderen jou bij deze zoektocht helpen?

Vraag jezelf af wat je precies voor werk wil doen en maak dit duidelijk.

Waarom is dit zo belangrijk? Ik zal aan de hand van twee voorbeelden aantonen dat dit het makkelijk maakt voor anderen om jou te helpen.

Vriend A is een grafisch ontwerper met een gezin en zoekt naar een DTP-functie bij een volwassen organisatie die hem een fatsoenlijk salaris kan bieden.

Vriend B is net als ik recent afgestudeerd aan de HKU en ambieert een carrière in de muziek- of filmindustrie.

Zoals je merkt is Vriend A specifiek en heeft hij zich in mijn hoofd daarom gepositioneerd als een grafisch ontwerper die een serieuze baan zoekt. Hierdoor kan ik hem veel beter helpen. Hoe?

Als ik een DTP-vacature zie bij een interessant bedrijf denk ik gelijk aan vriend A en stuur ik hem de link. Als ik een tof event voorbij zie komen voor grafische vormgevers stel ik voor dat hij moet gaan en daar te netwerken.

Vriend B is heel vaag! Zelfs als ik hem vraag wat zijn droombaan is: “Ik wil geld verdienen met een baan in de muziek- of filmindustrie.” Waarom kan ik hem niet helpen en vriend A wel?

Ik weet niet wat vriend B specifiek voor werk zoekt.

Wil hij manager van een artiest zijn? Wil hij meehelpen bij de productie van een talentenjacht? Wil hij een hoofdrol in een grote film?

Omdat hij niet duidelijk maakt wat zijn droombaan is, stuur ik hem nooit vacatures door. Sterker nog; ik denk niet eens aan vriend B als ik bepaalde vacatures voorbij zie komen.

Als je een baan zoekt, wil ik je daarom uitdagen om bij jezelf te rade te gaan van welke werkzaamheden je gelukkig wordt.

Wees super specifiek! En vertel dan aan jouw vrienden wat je precies zoekt. Alleen dan kunnen ze je aan jouw droombaan helpen.