5 Nederlandse Rappers Die Mij Hebben Geïnspireerd

Vorige week gaf ik aan dat het beginnen met rappen tevens de start was van mijn loopbaan in de muziekindustrie. Maar ik ben natuurlijk niet zomaar begonnen met rappen.

Ik startte hiermee omdat ik heel graag muziek wilde maken. Maar zingen ging voor geen meter. En naast xylofoon kon ik ook niet echt een instrument bespelen.

Dus dan maar rappen onder de naam Quintar, de bijnaam die ik destijds kreeg van een vriend. Hoe moeilijk kon het zijn? Met een Behringer starterspack, beats van het internet en een online rijmwoordenboek moest het wel goed komen.

Andere jongens zag ik het namelijk ook doen. En er waren daadwerkelijk mensen die deze gasten tof vonden. Genoeg reden dus om me in the game te mengen.

Uiteindelijk met bescheiden succesjes. Ik ben meerdere keren gedraaid op Juize.FM. FunX heeft aandacht aan mij besteed. En dat de dames van KUS op Hyves aangaven dat ze mijn remixes van hun tracks leuk vonden, is toch wel het ultieme hoogtepunt.

Daarom wil ik wat liefde teruggeven. In deze post besteed ik aandacht aan de Nederlandse rappers die mij in de loop der jaren het meest geïnspireerd hebben om het pad te volgen dat ik de afgelopen jaren bewandeld heb.


Laanie

Om te beginnen wil ik Laanie noemen. Toen kwam ik erachter dat mijn oude buurjongen met wie ik nog op de basisschool zat eveneens rapmuziek maakte onder de naam Laanie. En niet onverdienstelijk.

Zijn groepering LSF was hot op het internet. Zij hadden veel vrienden op Hyves. Pakten duizenden views op YouTube. En kregen onwijs veel props van anderen.

Het feit dat ik Laanie persoonlijk kende, zorgde ervoor dat ik ergens geloofde dat ik zijn ‘succes’ ook wel kon behalen. Dus ging ik me nog meer focussen op het rappen.

INB/Rich Cutillo

Via Laanie maakte ik kennis met rapper en songwriter INB (tegenwoordig actief onder de naam Rich Cutillo). Zij werkten destijds namelijk weleens samen op tracks en maakten ook gezamenlijk video’s.

De populariteit die LSF genoot, valt in het niet bij wat INB voor aandacht kreeg. Vooral onder jonge dames viel deze jongeman uit Maarssen erg in de smaak.

Wat mij op dat moment het meest inspireerde, was het feit dat hij zonder push van de grote labels miljoenen views op Hyves en YouTube genereerde met zijn nummers. En toen zijn clip voor ‘1 Wens’ uitkwam – geproduceerd door Boaz van de Beatz – konden TV-zenders als TMF zelfs niet meer om deze internetsensatie heen.

Yes-R

Op een gegeven moment kreeg ik ook wat props. Maar ik maakte werkelijk van alles en had totaal geen eigen sound. Ik wist niet eens wat ik nou precies wilde maken.

Totdat ik het album ‘Zakenman’ van Yes-R hoorde. Zijn stijl op de plaat was het helemaal voor mij. Poppy deuntjes. Zangrefreintjes. En de coupletjes vullen met rap.

Vanaf dat moment wist ik dat ik soortgelijke nummers wilde maken. Niet alleen omdat daar blijkbaar markt voor was, maar vooral vanwege het feit dat ik het zelf tof vond om dit soort muziek te maken.

Jiggy Djé

Omdat ik verder wilde gaan met muziek ben ik in 2010 Music Management aan de HKU gaan studeren. Mijn doel destijds was om artiesten te helpen met een eigen label.

Dit idee had ik afgekeken van niemand minder dan Jiggy Djé. Deze rapper studeerde Media & Entertainment aan de Hogeschool Inholland en startte Noah’s Ark als afstudeerproject.

Toen ik begon met mijn opleiding was wat Jiggy had opgebouwd dan ook een grote bron van inspiratie. Daarbij gaf het me richting in de eerste maanden op de opleiding.

Brahim Fouradi

Uiteindelijk besefte ik dat je helemaal geen eigen label hoeft te starten om artiesten verder te helpen. Je kunt ze ook ondersteunen in dienst van anderen.

Zoals Brahim Fouradi onder de vleugels van Sony Music Entertainment Aliyah op de kaart zette. En vervolgens heeft gebouwd aan de Nederlandse boyband B-Brave.

Dat de beste man nu grote stappen heeft gezet en onder andere met Simon Cowell en Kelly Rowland werkt, is uiteraard helemaal een bron van inspiratie.

Ik ben heel benieuwd welke Nederlandse artiesten jou hebben geïnspireerd om te doen wat jij nu doet of graag wil doen. Laat het hieronder weten in een reactie of via de mail.