Is Het Erg Om Je Kwetsbaar Op Te Stellen Als Artiest?

Dat het leven van een artiest niet alleen maar over rozen gaat, weet iedereen volgens mij wel. Toch lijkt het voor muzikanten moeilijk om zich kwetsbaar op te stellen.

Als iemand die werkzaam is in de muziekwereld merk ik dat artiesten vaak alleen de mooie momenten willen tonen op social media. Dat is jammer. En een gemiste kans.

Waarom?

Het publiek kent de glitter en glamour kant van de muziekindustrie wel: te gekke feestjes, uitverkochte zalen, succesvolle releases en gezellige, mooie mensen.

Elke artiest deelt deze momenten. Daardoor ontstaat er een soort noodzaak voor anderen om diezelfde ‘hoogtepunten’ ook te delen. Anders hoor je er niet bij en lijkt het alsof je onderdoet voor de rest in de scene.

Dit is in mijn optiek totaal onnodig!

Alleen maar dit soort content delen helpt juist niet om een goede band op te bouwen met het publiek. Op deze wijze bouw je geen connectie op met (potentiële) fans.

Artiesten die zich echt blootgeven en zowel de ups en down durven delen bouwen een echte fanbase op.

Een echte fan is er voor je in voor- en tegenspoed. Het is daarom niet verkeerd om eveneens je mindere momenten te delen. Het maakt je menselijk en fans kunnen zich daardoor beter in jou verplaatsen.

RB Djan is hier een goed voorbeeld van. De Nederlandse rapper liet onlangs weten waarom hij al een tijd geen nieuwe muziek heeft gedropt. Hij worstelt namelijk met een gigantisch schrijversblok.

Is het zwak dat hij dit toegeeft? Maakt dit hem een mindere artiest? Wat men er ook van vindt, het is wel zijn waarheid en daar durft hij eerlijk over te zijn.

https://www.instagram.com/p/BxHwQAqFIzd/

Als je de comments onder zijn Instagram post leest, zie je dat deze openheid juist gewaardeerd wordt. Zijn fans steunen hem en geven de Amsterdammer de support om hopelijk uit deze struggle te komen.

Gelukkig is hij niet de enige. Er zijn meer voorbeelden dat het okay is om je kwetsbaar op te stellen als artiest.

Hardwell gaf in 2018 aan dat hij het leven van een DJ die de wereld moet rondreizen even slecht trok. Dat hij dat durfde aan te geven, toonde van karakter en hij kon dan ook rekenen op veel respect.

En JoJo is juist mijn favoriete zangeres geworden omdat zij haar fans meenam in het proces waarin ze worstelde. Voor mij leverde dit haar zo’n gigantische gunfactor op dat ik JoJo ongeacht alles wil blijven supporten!

Hopelijk laat dit zien dat het helemaal niet erg is om jezelf kwetsbaar op te stellen. Deel je moeilijke momenten ook. Echte supporters zullen er altijd voor je zijn.