Welke Labels Je Tegenhouden Om Te Slagen

Soms valt het me op hoe negatief mensen over zichzelf praten. En hoe meer ik er op ga letten, des te vaker ik het hoor. Waarom lijkt het alsof het zo makkelijk is om jezelf af te kraken en in die negatieve vibe te raken?

Onlangs raakte ik bijvoorbeeld aan de praat met een jongedame op een festival. Ze was aan het meezingen met een track en ik vond het wel aardig klinken dus gaf ik dat aan.

Uiteindelijk ging het gesprek over haar muzikale ambities… Die ze stiekem wel ergens had. Helaas deed ze op een gegeven moment iets wat veel mensen doen: zelfsabotage!

“Ach, ik zal toch wel niet goed genoeg zijn”, gaf ze aan. Terwijl ze hiervoor nog enorm enthousiast was. Deze dame zag zichzelf al voor mensen zingen en wilde hen opvrolijken met haar stem.

Ik vind dit heel zonde! Want wat gebeurt er als je tegen jezelf zegt dat je iets niet kan? Wat als jij jezelf op voorhand al labelt als een mislukkeling?

Door self-talk ga je in jouw eigen woorden geloven.

Probeer er daarom goed op te letten welk label jij jezelf geeft. Als dit negatief is, gaat je mindset hier namelijk vanzelf in mee. Dan blijf je inderdaad hangen op het level waar je nu zit.

Helaas hebben we deze vorm van zelfsabotage vaak niet eens door. Het lijkt haast wel vanzelf te gaan dat we onszelf naar beneden halen. We maken er zelfs nog grappen over.

Maar hoe onschuldig dit misschien lijkt; negatieve self-talk blijft een obstakel dat je tegenhoudt om verder te komen!

Gelukkig werkt het ook de andere richting op!

Merk je dat jij een negatieve opmerking over jezelf maakt? Probeer dit dan om te draaien en te veranderen in een positieve mindset.

Zoals ik eerder al zei ga je door self-talk in jouw eigen woorden geloven… Dus ook als je dit op een positieve manier benadert en goede dingen over jezelf zegt.

Ik merk dat deze aanpak mij persoonlijk heel erg helpt. Zelf heb ik me namelijk vaak genoeg schuldig gemaakt aan negatieve self-talk.

Eind 2010/begin 2011 was dit gevoel voor mij het sterkst. Toen begon ik aan de HKU opleiding ‘Music Management’ en twijfelde ik werkelijk aan alles.

“Is er wel geld te verdienen in de muziekwereld?”
“Ben ik wel goed genoeg om in de muziekindustrie te werken?”
“Kan ik niet beter iets anders studeren wat meer zekerheid geeft?”

Dit waren een aantal gedachten die door mijn hoofd spookten destijds. Sterker nog, door mijn onzekerheid saboteerde ik mezelf en ging ik geloven dat het me allemaal niet zou lukken.

Gelukkig raakte ik uit deze state of mind door bewust te worden van mijn negatieve self-talk. Het probleem herkennen is namelijk al een belangrijke stap! Want dan kun je het vervolgens ombuigen.

Hoe ik hier tegenwoordig een positieve draai aan geef?

In plaats van te zeggen ‘ik kan niet… [vul activiteit in]‘ probeer ik deze gedachte nu te veranderen in ‘hoe kan ik...[vul activiteit in]‘. Op deze manier ga ik deze uitdaging aan met een open en positievere mindset.

Dit heeft mij enorm veel gebracht. Want uiteindelijk heb ik mijn opleiding gewoon afgemaakt en intussen werk ik in de muziekwereld, waar ik geld verdien door artiesten te helpen.

Geloof daarom in jezelf, en probeer mogelijke twijfels en negatieve self-talk om te zetten in een positieve mindset!