Theatervoorstelling VS Concert! In Welke Vorm Vertel Jij Jouw Verhaal?

Als muziekliefhebber ga ik bijna wekelijks naar een concert. Heerlijk genieten van de muziek en het enthousiasme van fans die om me heen staan.

‘Naar een theatervoorstelling gaan’ staat echter niet zo veel in mijn agenda. Maar wellicht dat daar na mijn laatste ervaring verandering in komt.

Onlangs bracht ik een bezoek aan het Oude Luxor Theater in Rotterdam. Hier vond namelijk de première plaats van Jim Bakkum’s theatertour ‘Klein’.

Wat me hier het meest opviel?

In het theater heerste een hele ontspannen sfeer. Daardoor was er veel ruimte voor interactie tussen de mensen in de zaal en Jim zelf. Dit kwam dan ook goed naar voren.

Uiteraard kunnen artiesten tijdens een concert ook interactie uitlokken. Het verschil? In een poppodium of concerthal is het publiek veel meer uit op het horen van liedjes en het zien van een goede show.

Een theatervoorstelling is veel intiemer en persoonlijker.

In deze setting kan het muzikale gedeelte klein gehouden worden en is er meer ruimte om echt verhalen te vertellen. Dit kwam in de voorstelling van Jim Bakkum dan ook sterk naar voren.

Ten eerste werd de Nederlandse zanger alleen bijgestaan door gitarist Roy Beukers en pianist Stef de Hond. Dit maakte elke performance toch een stuk intiemer dan als de nummers opgetreden zouden worden met bijvoorbeeld een voltallige band.

Wat deze show verder bijzonder maakte was de ruimte die Bakkum nam om echt verhalen te vertellen. Dit zorgde voor een extra dimensie en een diepere vorm van betrokkenheid. Waarom?

Op deze manier nam hij ons allemaal mee in persoonlijke gebeurtenissen die ervoor zorgen dat je hem als toeschouwer nog beter leert kennen. In de show vertelde hij namelijk hoe hij zijn jeugd heeft beleefd, hoe de relatie met zijn vrouw tot stand kwam en hoe het is om vader te zijn.

Deze verhalen vormden vervolgens weer mooie bruggen naar de Nederlandstalige klassiekers die hij special uitgekozen heeft om te zingen tijdens de theatertour. En uiteraard deed Jim Bakkum ook wat eigen nummers, zoals hieronder te zien is.

Dit bericht bekijken op Instagram

Een bericht gedeeld door Quincy Troeno (@quincytroeno)

Dus wil je als artiest mensen vooral entertainen en laten genieten van je muziek? Dan is een traditioneel optreden in de vorm van een concert the way to go!

Maar wil je dat het publiek – net als ik bij Jim – je nog beter leert kennen door het vertellen van uitgebreide verhalen en de muziek hiervoor meer als ondersteuning te gebruiken? Overweeg dan ook een theatervoorstelling!