Wat Muzikanten Kunnen Leren van ‘Steal Like An Artist’ [Boekreview]

Als muzikant streef je constant naar de creatie van unieke en creatieve content om (potentiële) fans te raken. Het kan echter overweldigend zijn om voortdurend te bedenken waar je inspiratie vandaan moet halen en tegelijkertijd een eigen geluid te laten horen.

Ik luisterde onlangs het boek ‘Steal Like An Artist’ van Austin Kleon en daarin deelt de schrijver een interessante kijk op het activeren van creativiteit. De centrale boodschap van het boek is namelijk dat het stelen van ideeën een essentieel onderdeel is van het creatieve proces.

Uiteraard bedoelt hij de term ‘stelen’ niet letterlijk. Maar wat wil de New York Times bestselling author dan wel zeggen?

Hieronder deel ik de belangrijkste inzichten die waardevol kunnen zijn voor muzikanten.

1. Bestudeer jouw creatieve invloeden

Ontdek welke andere muzikanten jou als artiest inspireren en bestudeer hun werkwijze grondig. Zoek naar interviews, documentaires en biografieën om meer te leren over hun creatieve proces en hoe zij hun eigen sound hebben ontwikkeld. Door te begrijpen hoe anderen te werk gaan, kun je nieuwe perspectieven op creativiteit en muzikaliteit ontdekken.

2. Leg creativiteit vast

Het is goed om al jouw ideeën vast te leggen, ongeacht hoe wild of onsamenhangend deze creatieve hersenspinsels zijn. Schrijf gedachten op, teken je concepten uit of maak eenvoudige opnames van je muzikale creaties. Dit zal jou als artiest helpen om je ideeën te ordenen en te zien hoe ze in de loop der tijd evolueren.

3. Vind jouw ideale balans

Constante stress en druk is niet ideaal om het meest creatieve uit jezelf te halen. Neem daarom de tijd om te ontspannen en andere interesses te verkennen. Hoe gek het ook klinkt; het kan jouw muzikale output zelfs ten goede komen door af en toe afstand te nemen. Een frisse blik kan het creatieve proces namelijk versterken.

4. Deel creaties en leer van feedback

Perfectionisme is een grote valkuil! Wacht daarom nooit tot jouw creatie volledig af is om het te delen met anderen. Laat tussentijdse snippets horen aan mensen die je vertrouwt en wees niet bang voor kritiek. Het delen van je werk kan je nieuwe inzichten geven en je helpen om te groeien als muzikant. Daarnaast geeft het jouw inner circle het gevoel dat zij onderdeel zijn van jouw creatieve proces.

5. Blijf continu leren

De muziekindustrie is voortdurend in beweging en artiesten moeten zichzelf daarom ook blijven ontwikkelen. Neem de tijd om nieuwe muzikale vaardigheden te leren, nieuwe instrumenten te ontdekken of te experimenteren met nieuwe genres. Door een student of the game te zijn, blijf je fris en relevant in een steeds veranderende muziekwereld.


Nadat Tim Ferriss ‘Steal Like An Artist’ tipte in zijn ‘5-Bullet Friday’ nieuwsbrief heb ik dit boek meteen als audiobook gekocht in Audible. Hier heb ik geen spijt van, want het is een waardevol boek voor elke creator die op zoek is naar nieuwe manieren om zijn of haar creativiteit te stimuleren.

Wil je dat ik meer inzichten deel die ik haal uit boeken of podcasts? Of heb jij door bovenstaande zelf inspiratie opgedaan om jouw creatieve proces een boost te geven? Ik hoor het graag in een reactie hieronder of via de mail.