Hoe #DutchiesWantAvrilLavigne Wereldwijd Trending Werd

Na een turbulente week vol promotieactiviteiten is de release van Avril Lavigne dan eindelijk een feit.

Vanaf vandaag is het nieuwe album van Avril Lavigne overal verkrijgbaar in Nederland, terwijl de meeste landen nog moeten wachten tot 5 november.

Het mag ook wel dat de Nederlandse fans beloond worden, want de ‘Little Black Stars’ kregen het gisteravond voor elkaar om #DutchiesWantAvrilLavigne twee uur lang trending topic te krijgen op Twitter.

Zelfs wereldwijd stond de hashtag tussen de populairste Twitter-termen.

Is dit toevallig gebeurd?

Niet echt!

Met het #DutchiesWantAvrilLavigne-project ben ik, in samenwerking met Sony Music Entertainment, namelijk zo’n twee weken bezig geweest.

“Ik zat eraan te denken om iedereen op te roepen om de avond voor de release een (nog nader te bepalen) hashtag te tweeten om hopelijk een beetje trending te gaan”, was het eerste mailtje dat ik hierover stuurde.

Toen ik vanuit het label de toezegging kreeg om cd’s te mogen weggeven mocht ik los.

Het eerste wat ik deed was contact zoeken met een aantal fans  die veel volgers hadden. Dit was niet moeilijk. Als je zegt dat je voor de platenmaatschappij van Avril werkt, worden de Little Black Stars gelijk enthousiast.

Ik vertelde echter niet meteen wat mijn plan was.

In plaats daarvan was ik benieuwd naar hoe zij de albumrelease onder de aandacht wilden brengen. En zo kwam het idee van een luistersessie van de plaat naar boven. Gezellig met andere fans naar ‘Avril Lavigne’ luisteren, voordat het album uit was. Een topidee dat uiteraard ook is uitgevoerd op kantoor.

View this post on Instagram

#AvrilLavigne-luistersessie!

A post shared by Quincy Troeno (@quincytroeno) on

Hier is de onderlinge band tussen de meiden achter de losse accounts versterkt en is er een echt community-gevoel ontstaan. Ook won ik nóg meer vertrouwen van deze fans. Perfect!

De dagen daarna hield ik contact met de meiden om op de dag voor de albumrelease te ‘oogsten’. “Zullen we om 20.00 uur proberen om #DutchiesWantAvrilLavigne te trenden ter promotie”, ontvingen ze allemaal in hun DM.

Vervolgens gingen alle accounts los met het ronselen van meer fans die mee wilden doen om de hashtag te verspreiden. Vanaf dat moment was het niet meer aan mij. Het enige wat ik nog heb bijgedragen was onderstaande tweet.

En ontploffen deed het zeker! Ik volgde zelf maar de vijf fans waar ik contact mee had, maar zij gingen zo los met tweeten én retweeten dat de #DutchiesWantAvrilLavigne om 20.02 uur al trending was. Op een gegeven moment zelfs wereldwijd!

Alleen maar lof naar deze fantastische toppers. Avril mag echt trots zijn op zulke geweldige fans!