Crowdfunding: Een Album Verkopen (Voordat De Plaat Af Is)

We zien steeds vaker dat je albums kunt pre-orderen. Het nieuwe album van Little Mix komt bijvoorbeeld pas in november uit, maar is nu al te bestellen via iTunes.

De tracklist is echter nog niet te zien. Moeten er nog tracks (af)gemaakt worden? Is de plaat al af, maar worden er nog andere zaken geregeld? Of is het album eigenlijk al klaar, maar is dit een manier om fans te teasen?

Het is in ieder geval een slimme manier om te onderzoeken of de fans wel op een nieuw album zitten te wachten. En aan de charts te zien is dat met ‘Get Weird’ zeker het geval.

Nu was dat wel te verwachten. De Britse meidengroep is immers enorm populair. Maar als onbekende artiest kan zo’n pre-order zeker valideren of het uitbrengen van een album het wel waard is.

Een simpele like op zo’n aankondiging is natuurlijk leuk. Positieve comments op een aankomend album zijn uiteraard ook altijd welkom en hebben nog meer waarde dan zo’n like.

Maar als de fans je er voor de release al geld voor geven, weet je dat ze het écht willen hebben.

Fans van Ivana van der Veen kunnen haar nieuwe cd ‘Timeless’ en/of dvd ‘Timeless Dreams’ bijvoorbeeld ook al aanschaffen via haar website. De officiële release vindt echter pas 29 september plaats.

En de Nederlandse zangeres werkt momenteel nog steeds aan deze projecten. Zowel de cd als de dvd zijn namelijk nog niet volledig af.

Gelukkig heeft ze al een hoop bestellingen binnen. Hierdoor weet ze dat al het werk dat ze nog moet verrichten het waard is. De fans hebben er al voor betaald en willen het dus écht hebben.

Dat ‘Timeless’ en ‘Timeless Dreams’ nog niet af zijn, heeft in dit stadium zelfs voordelen. Voor tientallen euro’s extra kunnen loyale supporters de plaat vooruitbestellen mét een shout-out in het boekje.

Ivana legt hieronder zelf uit hoe het proces van crowdfunding zit en wat voor extra’s haar fans nog meer (kunnen) krijgen als ze haar aankomende cd en/of dvd voor 15 augustus bestellen.
Maar wat als je een aankondiging voor een pre-order doet en niemand je geld geeft voor jouw album? Of nog erger; wat als niemand een positieve reactie achterlaat?

In dat geval kun je je dan afvragen of je wel tijd en energie moet steken in het (af)maken van een album. Blijkbaar is er op dat moment dan te weinig animo voor een nieuwe plaat.

Misschien is het dan beter om de focus te verleggen naar het genereren van meer buzz. Steek meer tijd in het versterken van de band met bestaande fans en probeer die fanbase te vergroten.

Als je een goede artiest bent die een solide fanbase heeft weten op te bouwen, komt er zeker een moment dat die fans heel graag een album van je willen.