Hoe Ik Een Nieuwe Skill Leer (In Dit Geval PHP Development)

Dat ik vorig jaar mijn HKU-diploma Music Management heb ontvangen, betekent niet dat ik uitgestudeerd ben. Ik wil mezelf namelijk blijven ontwikkelen.

Als je mij op Twitter volgt, heb je waarschijnlijk gezien dat ik de afgelopen weken flink bezig was met een online cursus PHP development. En inmiddels heb ik die ook afgerond.

https://instagram.com/p/6cRZtmrUIb

Ik zal absoluut niet claimen dat ik een pro ben, maar de basis beheers ik nu wel. Hierdoor kan ik inmiddels een hoop toepassen op de sites die ik zelf beheer en platformen die ik bouw voor anderen.

Hieronder wil ik graag delen hoe ik PHP development heb geleerd en waarom ik denk dat mijn werkwijze kan helpen bij het aanleren van welke vaardigheid dan ook.

Een duidelijke structuur

Uiteraard vormt een goede structuur de basis. Die vond ik bij het platform van Treehouse. Zij hebben de cursus opgedeeld in negen tracks die stap voor stap de verschillende elementen van PHP development in een logische volgorde belichten.

Hierdoor begon ik met de technieken van webdesign door middel van HTML en CSS, kreeg ik later de basisprincipes van PHP mee en was het uiteindelijk de taak om daadwerkelijk iets te bouwen in deze programmeertaal.

Het pad was duidelijk voor mij uitgestippeld door Treehouse en het doel per track was dan ook helder voor me. Een helder doel geeft je een gerichte focus en helpt je om gemotiveerd aan de slag te blijven gaan.

Sociale druk

Er is een reden dat ik mijn voortgang deelde via Twitter. Dit zorgt voor een mate van sociale druk die mij zou dwingen om de negen tracks van de online cursus te voltooien.

Mijn volgers konden zien dat ik met de cursus bezig was en als ik tussentijds zou stoppen, zou iedereen dat zien. Nu maakt het mij nooit echt uit wat anderen van mij vinden, maar het zorgde ergens toch voor extra stimulans om door te zetten.

De sociale druk zou je extra kunnen vergroten door met anderen te studeren. Op de HKU haalde ik mijn motivatie bijvoorbeeld mede uit het feit dat ik samen met mijn vrienden wilde afstuderen en niet wilde achterblijven op de rest.

Financiële druk

Hoewel er genoeg gratis tutorials online staan, heb ik ervoor gekozen om een online cursus van Treehouse te volgen voor €25,- per maand. En ik vind dit geen geldverspilling.

Omdat ik er toch al voor betaald had, was ik extra gemotiveerd om de online cursus te voltooien en er daadwerkelijk iets van te leren. Als ik dit niet zou doen, zou het pas echt verspilling van mijn geld zijn.

Om die reden koop ik ook nog steeds boeken.* Als ik een boek als gratis ebook zou downloaden, zou ik het simpelweg minder serieus nemen en er dus minder van opsteken.

Leren door te doen

Treehouse gaf me niet alleen de theorie achter PHP om vervolgens te laten zien hoe je het toepast. Per module werd ik ook flink getoetst.

Ik moest vragen correct beantwoorden en zelf scripts schrijven om bepaalde elementen van een website en/of database te bouwen. Ik werd echt aan het werk gezet door het platform.

En ik ben van mening dat dit de belangrijkste leermethode is. Je leert niet alleen door te lezen of te kijken hoe iets moet. Het daadwerkelijk zelf doen, is dé sleutel tot succes.

Heb jij nog andere tips om een succesvol een nieuwe skill te leren? Laat het weten via de reacties hieronder of via de mail. Ik geniet van zelfontwikkeling en tips om dit nog effectiever te doen zijn daarom altijd welkom.

* Ik heb een Pinterest-bord aangemaakt met wat voor boeken ik nu lees (voor als je geïnteresseerd bent).